lauantai 15. elokuuta 2015

Kainastonjokivarren hanhi- ja joutsenpelloilla

Kevätlinturetket suuntasivat Kauhajoen Kainastonjoen varteen kahtena maalis-huhtikuisena iltana. Maaliskuun lopussa kevät näytti olevan aikaisessa, mutta huhtikuulla viilenevä sää hidasti lintujen kevätmuuttoa ja pidensi sesonkia.

 Kainaston viljelylakeutta Hangaskylässä. Kuva: P. Peltoniemi.

Kainaston viljelylakeus on maakunnallisesti arvokasta kulttuurimaisemaa. Se sijaitsee Kainaston ja Hangaskylän alueilla, kantatie 67:n molemmin puolin. Alueen läpi virtaa Kainastonjoki, joka on Kyrönjoen latvahaara ja saa alkunsa laajoilta ojitetuilta suo- ja metsäalueilta. [1, 2] Viljelylakeuden keskellä kasvavat yksittäiset puut ja pienet metsäsaarekkeet tuovat maisemaan hauskan säväyksen.

Kainastonjokilaakso on alavaa ja avaraa pohjalaismaisemaa, erityisesti Hangaskylän puolella. Joen uoma on kapea, minkä vuoksi joki on tulvaherkkä, vaikka se virtaakin osin syvällä. Ranta-alueiden peltojen kuivatusta ja viljelykelpoisuutta on yritetty parantaa jokea perkaamalla, viimeksi pari kolme vuotta sitten. [1]
 
 Joutsenia Kainastonjoella Hangaskylässä. Kuva: P. Peltoniemi.

Jokirannan viljelysmaat ovat tulvien ansiosta reheviä. Tulvat ja märät pellot houkuttelevat alueelle runsaasti myös vesilintuja, muun muassa hanhia, joutsenia, lokkeja ja kurkia. [1] Jokivarsi on niille tärkeää ruokailu- ja lepäilyaluetta muuttomatkoilla.


Tänä keväänä vettä ja tulvia on ollut vähemmän kuin monena aikaisempana vuonna ja joki on pysynyt pääosin uomassaan. Hanhi- ja joutsenpelloilla on kuitenkin riittänyt katseltavaa, jo lähes kuukauden ajan.

Hanhien, pääasiassa metsähanhien (Anser fabalis), määrä kasvoi maaliskuulta huhtikuulle mennessä. Hangaskylän lakeudella niitä oli retki-iltoina ainakin puolitoistatuhatta ja Kainaston puolella lisää.

Metsähanhi on uhanalainen ja sen pesimäkanta on taantunut viime aikoina niin, että maa- ja metsätalousministeriö kielsi viime kesänä sen metsästyksen koko maassa vuoden ajaksi. Tavoitteena on saada Suomen pesimäkanta ja Suomen kautta muuttava Luoteis- ja Koillis-Euroopan kanta elpymään. [3]

Joutseniakin (Cygnus cygnus) oli näyttävä määrä: arviolta lähemmäs 300. Kovin lähelle lintuja retkellä ei päässyt, joten kiikari tai kaukoputki tulivat tarpeeseen. Ruokailualueelle ja alueelta pois yöpymään lensi hanhia ja joutsenia jatkuvasti, muutama yksilö hienosti vähän lähempääkin.

Iltalento. Kuva: P. Peltoniemi.

Töyhtöhyyppiä lenteli pelloilla melkoisesti pikkuparvina ja pareina. Kaukaa nähtiin pari tuulihaukkaa, teeriä ja muutamia sinisorsia sekä muuttoaan aloittelevia kurkia. Joukkoon mahtui myös tavallisempia lintuja, kuten kiuruja, naakkoja ja variksia.


Kainastonjokivarressa viihtyy paljon muitakin lintuja: siellä tavataan muun muassa ruisrääkkää, sinisuohaukkaa sekä sarvi- ja suopöllöä. Paitsi arvokas lintualue, alue on tärkeä elinympäristö muillekin eläimille [1]. Lähialueilta on tehty hiljattain myös suurpetohavaintoja, sudesta.

Auringonlasku kulttuurimaisemassa. Kuva: P. Peltoniemi.

Kainaston viljelylakeuden läheisyydessä, vain noin 6 km koilliseen, sijaitsee Viiatin aarniometsä. Mikä on sen ja Kainaston kulttuurimaiseman kohtalo lähitulevaisuudessa Kurikan ja Teuvan valtuustojen tuulivoimasta tekemien kaavapäätösten seurauksena - Kauhajoen katsoessa sivusta? Luulisi, että tällaista, maakunnallisesti arvokasta kulttuurimaisemaa olisi kannattanut puolustaa. - P. P.


Viitteet

[1] Kuoppala, Asunmaa & Purola (2013). Maaseudun kulttuurimaisemat ja maisemanähtävyydet. Ehdotukset Pohjanmaan, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi 2013. Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan liitto & Keski-Pohjanmaan liitto. Saatavilla: http://www.maaseutumaisemat.fi/wp-content/uploads/2011/09/EPO-raportti-valtakunnalliset.pdf
[2] Ympäristöministeriö (1992). Arvokkaat maisema-alueet. Maisema-aluetyöryhmän mietintö II 66/1992. Saatavilla: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/29087
[3] Maa- ja metsätalousministeriö (2014). Metsähanhen metsästys kielletään tulevana metsästysvuonna. 25.06.2014. Saatavilla: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/140625_metsahanhiasetus.html

Julkaistu 15.04.2015. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Vain asiapitoiset kommentit julkaistaan.